مشاوره زوجين براي چه كساني مناسب است؟
هر زوجي كه سابقه مشتركي داشته باشند ممكن است از مشاوره رابطه بهره مند شوند. زوج ها ممكن است براي حل مسائل مربوط به رابطه، بينشي در مورد پويايي رابطه خود، تقويت پيوندهاي عاطفي خود، يا يافتن راه هاي دوستانه براي پايان دادن به رابطه خود، به دنبال مشاوره باشند. مشاوره قبل از ازدواج براي افرادي كه قصد ازدواج دارند در دسترس است.
چه زماني مشاوره زوجين توصيه مي شود؟
از آنجايي كه همه زوج ها در مقطعي از رابطه خود تنش يا تعارض را تجربه مي كنند، بسياري از مردم مطمئن نيستند كه چه زماني بايد به دنبال مشاوره زوجين باشند. واقعيت اين است كه زوج ها ممكن است به دلايل مختلف به دنبال مشاوره روابط باشند، از جمله:
جنگ قدرت
مسائل ارتباطي
سوء مصرف مواد
نارضايتي جنسي
مسائل مالي
مسائل خشم
خيانت
تنظيمات عمده زندگي
درگيري مكرر يا سطح استرس بالا
ايده هاي متضاد در مورد تربيت كودك
اكثر مشاوران زوج موافقند كه بهتر است به محض ورود نارضايتي به رابطه، به دنبال مشاوره زوجين باشيد. درمان نبايد تا زماني كه يك موضوع به يك بحران تبديل شود به تعويق بيفتد. در بسياري از روابط، زوج درماني تا زماني كه مشكلات به طور متوسط به مدت شش سال ادامه پيدا نكنند، در نظر گرفته نمي شود. اين تاخير مي تواند تعمير يا رفع نگراني ها را دشوارتر كند.
زوج درماني همچنين براي شريكي كه تصميمات محكمي در مورد آينده رابطه خود گرفته اند مفيد است. يك زوج در يك رابطه سالم ممكن است براي افزايش صميميت يا يافتن راههاي جديدي براي ارتباط عاطفي با يكديگر به دنبال مشاوره باشند. زوجهايي كه قبلاً تصميم به جدايي گرفتهاند، ميتوانند براي پايان دادن به رابطهشان با شرايط محترمانه، مشاوره زوجها را دنبال كنند.
افرادي كه براي ازدواج نامزد هستند نيز ممكن است به دنبال مشاوره قبل از ازدواج باشند. اين مي تواند به زوج ها كمك كند تا زمينه هاي تعارض يا نگراني را كه ممكن است باعث ايجاد مشكل يا نارضايتي در ازدواجشان شود، كشف كنند. درمان به زوج ها اين امكان را مي دهد تا در مورد اختلاف نظرها، ارزش هاي شخصي و انتظارات خود بحث كنند. مشاوره قبل از ازدواج مي تواند مسائل بيشتري را نسبت به يك زوج كه در ابتدا قرار بود در مورد آن بحث كنند، آشكار كند. اين ممكن است مفيد باشد، زيرا به زوج ها اجازه مي دهد قبل از ازدواج ارزيابي كنند كه آيا واقعاً سازگار هستند يا خير.
شركت در زوج درماني مزاياي زيادي دارد، اما برخي از موقعيت ها با اين رويكرد بهبود نمي يابند. به عنوان مثال، در موارد آزار خانگي كه خشونت باعث ترس يكي از طرفين از ديگري مي شود، زوج درماني ممكن است كافي نباشد. در برخي موارد، در صورتي كه در رابطه با شريك متجاوز باقي بماند، ممكن است امنيت يا جان آنها به خطر بيفتد. قربانيان سوء استفاده از شريك جنسي صميمي تشويق مي شوند كه با پليس تماس بگيرند يا در صورت اضطرار يك مركز بحران محلي پيدا كنند.
زوج درماني چقدر موثر است؟
مطالعات نشان مي دهد زوج درماني مي تواند تأثير مثبت قابل توجهي بر روابط داشته باشد. تحقيقاتي كه تغييرات رضايت زناشويي را پس از درمان ارزيابي ميكند، نشان ميدهد كه تقريباً ۴۸ درصد از زوجها پس از ۵ سال به بهبود يا بهبودي كامل در رضايت از رابطه ميرسند. تقريباً 38 درصد از زوج ها وخامت روابط را تجربه كردند و 14 درصد در طول مدت مشابه بدون تغيير باقي ماندند.
زوج درماني زماني موثرتر است كه هر دو طرف متعهد به بهبود رابطه خود و پايبندي به برنامه درماني باشند. اگر يكي از طرفين از شركت در درمان امتناع كند يا رابطه خشونت آميز يا توهين آميز باشد، اين رويكرد بسيار كمتر مؤثر است. اثربخشي زوج درماني نيز زماني كاهش مييابد كه آنهايي كه در رابطه هستند فقط انتظار دارند كه شريك زندگي خود تغيير كند. هرچه هر يك از اعضاي رابطه بازتر باشد تا ديدگاه ها و عادات خود را بازتاب دهد، زوج درماني مؤثرتر خواهد بود.
تاريخچه مشاوره زوجين
مشاوره رابطه، كه در ابتدا به عنوان مشاوره ازدواج شناخته مي شد و مختص زوج هاي نامزد يا متاهل بود، در دهه 1930 در ايالات متحده در مراحل اوليه بود. مشاوران ازدواج به مردم درباره ازدواج و زندگي خانوادگي آموزش مي دادند. با اين حال، به ندرت پيش ميآمد كه شركا با هم به دنبال مشاوره روابط باشند.
زوج درماني با ظهور خانواده درماني و افزايش نرخ طلاق در دهه هاي 1960 و 1970 متحول شد. در اين دوره، زوج درماني به طور معمول با حضور هر دو طرف انجام مي شد. مشاوره زوجين امروزي به شدت تحت تأثير خانواده درماني است، رويكردي جامع كه براي درمان سيستم خانواده و اعضاي فردي آن طراحي شده است. كار پيشگامان خانواده درماني، از جمله موري بوون و ويرجينيا ساتير ، به ويژه در توسعه اين رويكرد تأثيرگذار بود.
امروزه مشاوره زوجين براي افراد متاهل يا مجرد در انواع روابط موجود است. مشاوره معمولاً شامل هر دو طرف مي شود، اما مواردي وجود دارد كه يك مشاور ازدواج ممكن است تنها با يك نفر در يك رابطه كار كند. مشاوره براي افراد در يك رابطه ممكن است بر رفتارهاي شخصي، واكنشها و/يا فرصتهاي رشد متمركز باشد.
برچسب: ،
ادامه مطلب